Choć większość osób wie, czym dokładnie jest indeks glikemiczny, to nie każdy wiedzę tą stosuje w planowaniu codziennej diety. Tymczasem odpowiedni dobór pokarmów ma istotne znaczenie nie tylko dla zdrowej sylwetki, ale też dla tego, w jaki sposób obciążany jest glukozą ludzki organizm.
Warto zacząć od pieczywa
Większość osób spożywa pieczywo na co dzień. Problem w tym, że wiedza na temat tego, jakie pieczywo ma niski indeks glikemiczny, jest często bardzo znikoma. Zaleca się np. aby wprowadzać do diety chleb graham lub pieczywo ryżowe. Trzeba za to unikać (tak lubianego przez wszystkich) pieczywa białego, którego indeks glikemiczny wynosi aż 70 procent! Co ciekawe, dieta o niskim indeksie glikemicznym czego unikać nie musi wiązać się z ciągłą koniecznością głodzenia. Wręcz przeciwnie – można do niej włączyć mięso, gdyż w wielu przypadkach jego IG jest bardzo małe, żeby nie powiedzieć że znikome.
Dania na co dzień
Czy to oznacza, że trzeba rezygnować z wszystkiego, co sprawia, że jedzenie jest przyjemnością? Otóż nie! Tak naprawdę produkty o niskim indeksie glikemicznym również można spożywać. Dotyczy to zwłaszcza tych osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia. Mowa tu nie tylko o sportowcach, ale też o lubiących sport amatorach. Dla nich batony i inne słodkości to prawdziwy rezerwuar tak ważnego dla prawidłowego samopoczucia cukru. Trzeba też pamiętać o osobach, którym z różnych przyczyn zagraża hipoglikemia. Pacjenci ci również powinni zawsze mieć przy sobie coś słodkiego, gdyż niewielki nadmiar cukru mniej szkodzi ciału niż jego gwałtowny spadek.
A tak na marginesie, jaki indeks glikemiczny ma rosół? Okazuje się, że jest on bardzo niski. Jeśli zatem ktoś lubi tą zupę, to z pewnością nie wpłynie ona na pogorszenie pracy trzustki. Wszelkie porady ekspertów oraz akcesoria sklepowe znajdziecie pod adresem diabetyk24.pl